Vameșii șpăgari de la Sculeni au fost prinși cu banii în chiloți. „Îi bogăție, uăi!”, era strigătul de victorie la ieșirea din tură

Vameșii șpăgari de la Sculeni au fost prinși cu banii în chiloți. „Îi bogăție, uăi!”, era strigătul de victorie la ieșirea din tură
Publicat: 23/11/2023, 18:15
Actualizat: 23/11/2023, 19:17

Șpăgarii din vama de la Sculeni împărțeau banii „vămuiți” cu șeful punctului de trecere a frontierei, subcomisarul Cristian Mancaș. Acesta își lua partea sa de la subalterni în toaleta din vamă, potrivit unor detalii din dosarul trimis de procurori la Tribunal. La percheziții, aceștia au găsit mita în chiloții unuia dintre polițiști, iar alte cocoloașe de euro au fost aruncate într-un coș de gunoi. Informațiile despre mita din vamă au fost culese de un ofițer sub acoperire.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași – au efectuat miercuri percheziții în 7 locații situate în județul Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. Cazul este identic cu cel de la Calafat. Corupție în vămi. După efectuarea perchezițiilor au fost reținuți șeful punctului de trecere de la Sculeni, subcomisarul Cristian Mancaș și agenții de poliție Alexandru Bertea și Teofil Baciu. Conform informațiilor, este vorba de un dosar de mită pentru a lăsa mașinile să treacă frontiera fără a fi controlate. Nimic nu trecea Siretul „nevămuit”, susțin camionagii și oamenii locului. Sumele cerute de vameși variau de la 20 de euro pentru nimic, până la 700 de euro pentru cazuri mai complicate, camioane de marfă. Șantajul era pe față: „Pot să țin și  trei zile pe aici „.

O zi bună în Vama Sculeni

În stenogramele de la dosar, vameșii spăgari exclamă „Îi bogăție, uăi!”, când își împart mita. „La data de 24.08.2023, în jurul orei 18.20, în timp ce se apropia finalul turei de serviciu, P.L. s-a întâlnit în incinta punctului de trecere a frontierei cu ofițerul de poliție de frontieră Cristian Mancaș și cu agentul de poliție de frontieră Alexandru Bertea și le-a solicitat să îl urmeze într-un grup sanitar din apropiere.

În aceste condiții, în momentul în care cei trei au intrat în grupul sanitar, colaboratorul a scos suma de 550 de euro, pe care a adunat-o în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, respectiv suma de 150 euro pe care colaboratorul a primit-o de la Ț.I. cu ajutorul inculpatului B.G.A., suma de 300 euro pe care colaboratorul a primit-o de la P.A și suma de 100 de euro, pe care i–a înmânat-o agentul de poliție de frontieră B.G.A., după ce a primit-o de la B.A. și au început să îi numere pentru a discuta despre modalitatea în care o vor împărți.

„Îi bogăție!”

În aceste împrejurări, ofițerul de poliție de frontieră M.A. și cu agentul de poliție de frontieră B.G.A. și-au exprimat satisfacția cu privire la suma de bani supusă împărțirii”. Stenograme: M.C.: „Îi bogăție” (moment în care colaboratorul numără bancnotele de cinzeci de euro) (râde).B.G.A: „Îi bogăție uăi”. M.C: (neinteligibil) „Îi cu un singur zero măi omule, trebuia să fie cu doi de zero aicea uăi”)”, se arată în dosarul instrumentat de procurori.

Toaleta conspirativă

Mita era împărțită cu șeful Vămi într-un grup sanitar din interiorul punctului de trecere a frontierei Sculeni. „Ulterior, cei doi s-au deplasat într-un grup sanitar din apropiere unde colaboratorul cu o altă identitate decât cea reală P.L. i-a explicat șeful Punctului de trecere a frontierei de stat Sculeni, ofițerul de poliție M.C. că are asupra sa sumele de 200 de euro, respectiv 190 de euro pe care trebuie să le împartă în mod diferit, în funcție de persoanele implicate în obținerea lor.

În aceste împrejurări, colaboratorul i-a precizat ofițerului de poliție M.C. că suma de 200 de euro trebuie să o împartă între patru persoane și i-a remis partea sa din această sumă, respectiv 50 de euro, urmând ca restul sumei de 150 de euro să fie împărțită în mod egal între agenții de poliție de frontieră.

Indispensabilii cu ghinion

Stenograme: P.L.: „Deci asta e tot ce a fost. 200 a fost la primul și 190 la al doilea. Hai să vedem cum îi facem. Ăștia trebuie să-i împart la patru. Înțelegi? M.C: Da,da.; P.L.: Ia de la primul! Sau stai că acesta e rupt!; M.C.: Nu contează!; P.L.: Ia de la primul !(înmânează o sumă de bani lui M.C.) și ăștia mai rămân pentru noi trei. Și ăștia vin.” M.C.: (neinteligibil) Ăia 150! P.L.: Ăia în trei o să vină făcuți! Eu, G. și B.! G. i-a lucrat și… ).” La perchezițiile procurorilor, un vameș avea ascunsă mita în chiloți.

De asemenea, în dimineața zilei de 22.11.2023, dup ce inculpatul B.G.A a terminat tura noapte în PTF Sculeni, ofițerii de poliție au pus în executare a ordonanța de percheziție corporală și mandatul de percheziție domiciliară, ocazia cu care au găsit asupra inculpatului B.G.A, ascunsă în lenjeria intimă a acestuia suma de 220 euro. Totodată, la domiciliul inculpatului B.G.A. ofițerii de poliție au identificat suma de 150 de euro, aruncată în coșul de gunoi, se mai arată în dosar.

Cot la cot cu traficanții

De asemenea, vameșii colaborau și cu traficanți, au constatat procurorii. „Frecvența cu care cei doi inculpați înțeleg să treacă prin PTF Sculeni și relațiile pe care aceștia le-au stabilit cu agenții de poliție de frontieră denotă faptul că introducerea în țară a unor colete/bagaje, în care se află bunuri care nu îndeplinesc condițiile legale de trecere a frontierei, reprezintă o îndeletnicire pentru aceștia. Totodată, astfel cum rezultă din probatoriul administrat, inculpatul … este dispus să introducă în țară inclusiv bunuri de contrabandă, în ipoteza în care își asigură un traseu liber în Punctul de trecere a frontierei”, potrivit dosarului trimis la Tribunal.

Citiți și: Șeful vămii din Sculeni și doi subalterni au fost reținuți de DNA pentru luare de mită. Nimic nu trecea Siretul „nevămuit”

UPDATE | VIDEO. 22 de polițiști de frontieră din Calafat, reținuți pentru luare de mită. „Primeau bani, dar nu refuzau nici țigări sau parfumuri”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?